Pri naših zakonskih skupinah imamo prav simpatično nalogo in sicer izmenično vabljenje na zmenek. Enkrat se organizacije in vabljenja lotimo možje, naslednjič pa naše nežnejše polovice. Včasih se moraš ob vsem vrvežu delovnega tedna in usklajevanja družinskih aktivnosti presneto potruditi, da ti uspe izpeljati vsaj dejavnost, ki bi jo lahko, če malo pogledamo skozi prste, opredelili kot zmenek. Pa vendar, zmenkarije še po letih skupne poti so ena tistih zabavnih popestritev, ki delajo zakonski stan živ in čaroben. 

V ozračju se že čuti, da se zima počasi poslavlja, čeravno vsake toliko po nebu še zapleše kakšna snežinka. V ospredje vztrajno prihajajo tisti vse prebujajoči meseci. In če že drugače čez leto ne “zmenkarite” kaj prida, nam Sv. Gregor tako rekoč na pladnju prinaša idejo o dvojini na samem. Ker pa je korona pač tak čas, da morda ne bi rinili med množice ljudi, vam podajamo par predlogov za prijetno zmenkarjenje kar doma. 

1. Umetniško ustvarjanje

Kdaj ste zadnjič zavihteli čopič in se z njim sprehodili čez platno ali z barvico detajlno izrisali zanimive podrobnosti ali iz modelirne mase gnetli kaj zabavnega? Pripravita si umetniški večer v dvoje in si izberita tematiko. Vsak naj na primer nariše kraj, ki ima za vajino skupno pot poseben pomen, morda dogodek, ki izraža polnost vajinega skupaj preživetega časa ali pa le predmet ob katerem se obema prikrade na misel ista asociacija, na usta pa navihan nasmešek. Zraven si privoščita malo pik-pik prigrizkov – na kocke narezan sir, domača salama (tista, ki jo hraniš za obiske pa jih potem zaradi “pozitive” ni bilo), zraven pa še kakšna oliva in deci ali dva.

2. Večer družabnih iger

Monopoly ali kakšna druga strateška igra je kot nalašč, da nekaj časa preživita skupaj. Morda svoji dragi celo podarite karto za predčasen izhod iz zapora. Na koncu lahko izbereta, katera od lokacij iz igre bi bila primerna za skupen izlet. Zraven si za boljši občutek veleposestnikov privoščita kakšen fin koktajl ali pa s pokom penine otvorita začetek igre. Vendar brez pretirane tekmovalnosti, prosim – to je vendar večer za zmenek in ne povod za tihi teden. 😉

3. Večer za razvajanje v dvoje

Kljub temu, da so spa centri koronarno precej na udaru, se vseeno ni treba prikrajšati za zabavne trenutke skupnega razvajanja. Četudi je spa praviloma bolj žensko področje, je vsekakor lahko izvrstna zabava za oba. Porabita lahko tiste stvari, ki jih hranita »za enkrat« ali pa za posebne priložnosti. Hej, saj je vendar zmenek! To je vsekakor posebna priložnost. Lahko pa si skupaj zmešata kakšen domač zvarek.

Nekaj idej najdeta tukaj. Pripravita si nežen ingverjev čaj z limono in medom, za glasbeno kuliso pa predlagam tole.

4. Romantična večerja v soju sveč

Glavno pravilo je, da je večerja pripravljena hitro, da je lahka ter da je na meniju nekaj, kar imata oba rada.  Da ostane kar največ časa, predlagam nekaj iz pečice. Morda lososa: ter zraven kuhan stročji fižol z maslom, limonino lupinico in pinjolami ter kozarec vajinega priljubljenega vina.

Med tem, ko se pripravlja večerja, skupaj pripravita mizo, prižgita sveče in se uredita, kot da bosta obedovala v fini restavraciji (če mož ženo preseneti še s kakšnim cvetom, se bo ta seveda super podal k slavnostni kulisi). In saj veste … eden kuha, drugi pomiva. 😊 

5. Filmski maraton ob domači pici

Pravijo, da ga ni čez domačo pico. Nimamo pa vedno časa pripraviti domačega testa. Kadar se je lotimo pri nas, včasih malo »po goljufamo« in skočim v priljubljeno picerijo samo po testo (zraven nesite eno skledo in na dno posujte malo moke). Tako boste imeli profi pico kar iz domače pečice. Pivo pa le dajte še pravočasno na hladno. 😉

Filme izberita skupaj. Lahko se velikopotezno lotita kakšnih večjih maratonov (za najbolj drzne sta Gospodar prstanov ali Zgodbe iz Narnije) lahko pa poiščeta kaj od tega.  Film vama je lahko v odlično iztočnico za pogovor pozno v noč. 

Rad živim pod šotori

Žiga Berložnik